II Posiedzenie Pjothigu III Kadencji
- Tadeusz Henrykowski
- Reputacja: 64
II Posiedzenie Pjothigu III Kadencji
Szanowni Posłowie, Szanowni Państwo,
Szanowna Izbo!
niniejszym pragnę rozpocząć drugie posiedzenie Pjothigu III Kadencji. Proszę wszystkich posłów o poinformowaniu o swojej obecności.
Porządek obrad:
- Poinformowanie o swojej obecności
- Czytanie i debata nad "Nowelizacją czasu trwania debaty" autorstwa Romana Octopica
- Głosowanie nad "Nowelizacją czasu trwania debaty"
- Czytanie i debata nad "Uchwałą Pjothigu nt. prywatnego testowania nowego systemu głosowania" autorstwa mojej osoby
- Głosowanie nad "Uchwałą Pjothigu nt. prywatnego testowania nowego systemu głosowania"
- Czytanie i debata nad "Ustawą o social-mediach Królestwa Hawilandu" autorstwa mojej osoby
- Głosowanie nad "Ustawą o social-mediach Królestwa Hawilandu"
- Czytanie i debata nad "Nowelizacją konstytucyjna ws. trwania kadencji Pjothigu" autorstwa mojej osoby
- Głosowanie nad "Nowelizacją konstytucyjna ws. trwania kadencji Pjothigu"
- Czytanie i debata nad "Ustawą o rejestracji działalności" autorstwa Voloslava von der Hov
- Głosowanie nad "Ustawą o rejestracji działalności"
- Czytanie i debata nad "Ustawą o związkach partnerskich par jednopłciowych" autorstwa Mieczysława Hałwa
- Głosowanie nad "Ustawą o związkach partnerskich par jednopłciowych."
- Czytanie i debata nad "Ustawą o podziale administracyjnym" autorstwa mojej osoby
- Głosowanie nad "Ustawą o podziale administracyjnym"
- Czytanie i debata nad "Ustawą o Havvilande Comittete la Sport" autorstwa @Voloslav v.d. Hov
- Głosowanie nad "Ustawą o Havvilande Comittete la Sport"
- Koniec posiedzenia
DW: @Octopic @Voloslav v.d. Hov
Szanowna Izbo!
niniejszym pragnę rozpocząć drugie posiedzenie Pjothigu III Kadencji. Proszę wszystkich posłów o poinformowaniu o swojej obecności.
Porządek obrad:
- Poinformowanie o swojej obecności
- Czytanie i debata nad "Nowelizacją czasu trwania debaty" autorstwa Romana Octopica
- Głosowanie nad "Nowelizacją czasu trwania debaty"
- Czytanie i debata nad "Uchwałą Pjothigu nt. prywatnego testowania nowego systemu głosowania" autorstwa mojej osoby
- Głosowanie nad "Uchwałą Pjothigu nt. prywatnego testowania nowego systemu głosowania"
- Czytanie i debata nad "Ustawą o social-mediach Królestwa Hawilandu" autorstwa mojej osoby
- Głosowanie nad "Ustawą o social-mediach Królestwa Hawilandu"
- Czytanie i debata nad "Nowelizacją konstytucyjna ws. trwania kadencji Pjothigu" autorstwa mojej osoby
- Głosowanie nad "Nowelizacją konstytucyjna ws. trwania kadencji Pjothigu"
- Czytanie i debata nad "Ustawą o rejestracji działalności" autorstwa Voloslava von der Hov
- Głosowanie nad "Ustawą o rejestracji działalności"
- Czytanie i debata nad "Ustawą o związkach partnerskich par jednopłciowych" autorstwa Mieczysława Hałwa
- Głosowanie nad "Ustawą o związkach partnerskich par jednopłciowych."
- Czytanie i debata nad "Ustawą o podziale administracyjnym" autorstwa mojej osoby
- Głosowanie nad "Ustawą o podziale administracyjnym"
- Czytanie i debata nad "Ustawą o Havvilande Comittete la Sport" autorstwa @Voloslav v.d. Hov
- Głosowanie nad "Ustawą o Havvilande Comittete la Sport"
- Koniec posiedzenia
DW: @Octopic @Voloslav v.d. Hov
Ostatnio zmieniony 19 lip 2025, 14:58 przez Tadeusz Henrykowski, łącznie zmieniany 4 razy.
(-) Król Hawilandu, JKM Tadeusz I Wielki
W razie potrzeby kontaktu proszę pisać: tadeuszhenrykowski@gmail.com
Re: II Posiedzenie Pjothigu III Kadencji
Obecny!
(-) Towarzysz Octopic, dumny Hawilandczyk i Postańczyk
Kanclerz Hawilandu w latach 2024-2025. Prezydent Postanu również od 2024 roku.
- Voloslav v.d. Hov
- Reputacja: 26
Obecny
członek Wolnego Hawilandu, pomocnik królewski i wicekról
Voloslav von der Hov
- Voloslav v.d. Hov
Dzisiaj zastępuje @Tadeusz Henrykowski, dlatego przechodzimy do pierwszego punktu obrad: Czytanie i debata nad "Nowelizacją czasu trwania debaty" autorstwa Romana Octopica
DW: @OctopicNOWELIZACJA CZASU TRWANIA DEBATY
Art. 1
Zmienia się treść Art. 30 Konstytucji Królestwa Hawilandu z:
Art. 30.
Po złożeniu projektu ustawy rozpoczyna się debata.
§1 Podczas trwania debaty każdy poseł ma prawo wyrazić swoją opinię na temat projektu, oraz złożyć propozycję zmiany w projekcie.
§2 Debata trwa 72 godziny od momentu złożenia projektu.
§3 Debata może zakończyć się wcześniej, lub zostać przedłużona za zgodą wszystkich posłów.
na:
Art. 30.
§1 Podczas trwania debaty każdy poseł ma prawo wyrazić swoją opinię na temat projektu, oraz złożyć propozycję zmiany w projekcie.
§2 Debata trwa przez czas nieokreślony, aż do jej zakończenia przez Marszałka Pjothigu.
§3 Debata może zakończyć się wcześniej, lub zostać przedłużona za zgodą wszystkich posłów.
Art. 2
Nowelizacja wchodzi w życie z chwilą podpisania przez Króla
Voloslav von der Hov
Szanowni Zgromadzeni!
Ta nowelizacja jest potrzebna nam z jednego, ważnego powodu, a jest nim to że aktualny zapis nie ma zastosowania, nie jest uznawany, i debaty trwają pomimo to dłużej. Właśnie dlatego jestem za tym, aby to marszałek decydował o tym ile trwa debata, bo wtedy wszyscy będziemy mieli zagwarantowany czas na spokojne przedyskutowanie ustaw.
Ta nowelizacja jest potrzebna nam z jednego, ważnego powodu, a jest nim to że aktualny zapis nie ma zastosowania, nie jest uznawany, i debaty trwają pomimo to dłużej. Właśnie dlatego jestem za tym, aby to marszałek decydował o tym ile trwa debata, bo wtedy wszyscy będziemy mieli zagwarantowany czas na spokojne przedyskutowanie ustaw.
- Voloslav v.d. Hov
Dlaczego zamiast po prostu przedłużenia debaty do jakiegoś czasu, od tej pory marszałek ma w każdej chwili decydować o tym czy koniec czy nie? To że teraz tak de facto jest, nie znaczy że musi.
Voloslav von der Hov
- Tadeusz Henrykowski
Musi, bo jeśli miały by być ograniczenia, to jakieś nie wiem, 7 dniowe? 14 dniowe? Każda ustawa jest inna, i przy każdej jest potrzebna inna długość czasu, dlatego ja akurat jestem straszliwym zwolennikiem propozycji OctopicaVoloslav v.d. Hov pisze: ↑30 cze 2025, 11:46 Dlaczego zamiast po prostu przedłużenia debaty do jakiegoś czasu, od tej pory marszałek ma w każdej chwili decydować o tym czy koniec czy nie? To że teraz tak de facto jest, nie znaczy że musi.
- Voloslav v.d. Hov
Dobra, niech wam będzie, przekonałeś mnie, chociaż nie jest to idealny sposób na polepszenie sytuacji to chyba najlepszy z możliwychTadeusz Henrykowski pisze: ↑30 cze 2025, 15:03Musi, bo jeśli miały by być ograniczenia, to jakieś nie wiem, 7 dniowe? 14 dniowe? Każda ustawa jest inna, i przy każdej jest potrzebna inna długość czasu, dlatego ja akurat jestem straszliwym zwolennikiem propozycji OctopicaVoloslav v.d. Hov pisze: ↑30 cze 2025, 11:46 Dlaczego zamiast po prostu przedłużenia debaty do jakiegoś czasu, od tej pory marszałek ma w każdej chwili decydować o tym czy koniec czy nie? To że teraz tak de facto jest, nie znaczy że musi.
Voloslav von der Hov
- Tadeusz Henrykowski
Ja bym jeszcze jedną rzecz zmienił w tej nowelizacji, czyli wyrzucił podpunkt 3:
Moja wersja:
Moja wersja:
NOWELIZACJA CZASU TRWANIA DEBATY
Art. 1
Art. 30.
na:
Art. 30.
§2 Debata trwa przez czas nieokreślony, aż do jej zakończenia przez Marszałka Pjothigu.
Art. 2
W sumie zgoda, ten ustęp 3 nie pasuje troche XD
no to zgłaszam autopoprawkę i to finalny projekt:
no to zgłaszam autopoprawkę i to finalny projekt:
NOWELIZACJA CZASU TRWANIA DEBATY
Art. 1
Art. 30.
na:
Art. 30.
Art. 2