II Posiedzenie Pjothigu III Kadencji
Re: II Posiedzenie Pjothigu III Kadencji
Czy jesteś ZA Ustawą o rejestracji działalności?
[X] ZA
[ ] PRZECIW
[ ] WSTRZYMUJE SIĘ
[X] ZA
[ ] PRZECIW
[ ] WSTRZYMUJE SIĘ
(-) Towarzysz Octopic, dumny Hawilandczyk i Postańczyk
Kanclerz Hawilandu w latach 2024-2025. Prezydent Postanu również od 2024 roku.
- Voloslav v.d. Hov
- Reputacja: 26
Czy jesteś ZA Ustawą o rejestracji działalności?
[X] ZA
[ ] PRZECIW
[ ] WSTRZYMUJE SIĘ
członek Wolnego Hawilandu, pomocnik królewski i wicekról
Voloslav von der Hov
- Tadeusz Henrykowski
- Reputacja: 64
Głosowanie zakończone, 3 głosy ZA, 0 przeciw, 0 wstrzymało się, w związku z czym ustawa wchodzi w życie: (-) Tadeusz Henrykowski
(-) Król Hawilandu, JKM Tadeusz I Wielki
W razie potrzeby kontaktu proszę pisać: tadeuszhenrykowski@gmail.com
- Tadeusz Henrykowski
Przechodzimy do kolejnego punktu obrad: - Czytanie i debata nad "Ustawą o związkach partnerskich par jednopłciowych" autorstwa Mieczysława Hałwa
Ustawa o związkach partnerskich par jednopłciowych.
Art. 1
Ustawa określa zasady zawierania, trwania i rozwiązywania związków partnerskich osób tej samej płci w Królestwie Hawilandu oraz prawa i obowiązki z nich wynikające.
Art. 2
Związek partnerski to dobrowolnie zawarta, trwała relacja dwóch osób tej samej płci, mająca na celu wspólne życie i wzajemne wsparcie.
Art. 3
Związek partnerski może zostać zawarty przed urzędnikiem stanu cywilnego w drodze złożenia zgodnych oświadczeń woli przez obie osoby.
Art. 4
Partnerzy mają obowiązek wzajemnej pomocy, lojalności i współdziałania dla dobra wspólnego.
Art. 5
1. Związek partnerski może zostać rozwiązany na wniosek obu partnerów lub jednostronnie poprzez oświadczenie złożone przed urzędnikiem stanu cywilnego.
2. Z chwilą rozwiązania związku partnerzy tracą prawa i obowiązki wynikające z niniejszej ustawy, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.
Art. 6
Ustawa wchodzi w życie po podpisaniu przez Króla.
- Mieczysław Hałw
- Reputacja: 2
Kochani!
Weszła ustawa o małżeństwach, dlatego zróbmy alternatywę dla par jednopłciowych, i pozwólmy im zawrzeć związki partnerskie, które umożliwią takim parom niektóre z rzeczy, które są dozwolone dla małżeństw. Wprowadzenie takich związków partnerskich może przynieść wiele korzyści, a Hawiland udowodni że jest państwem wolnym. W razie co proszę pytać
Weszła ustawa o małżeństwach, dlatego zróbmy alternatywę dla par jednopłciowych, i pozwólmy im zawrzeć związki partnerskie, które umożliwią takim parom niektóre z rzeczy, które są dozwolone dla małżeństw. Wprowadzenie takich związków partnerskich może przynieść wiele korzyści, a Hawiland udowodni że jest państwem wolnym. W razie co proszę pytać
Mieczysław Hałw
Hawilandczyk z krwi i kości.
- Tadeusz Henrykowski
Z mojej strony nie ma zastrzeżeń.

Z mojej również 
(-) Towarzysz Octopic, dumny Hawilandczyk i Postańczyk
- Voloslav v.d. Hov
Dobra, też jestem tolerancyjny jak mogę, ale...
Ale po co nam ten projekt? Po co nam ta ustawa? Rozumiem koncept, ale nie można zrobić tego wszystkiego po prostu bez specjalnych związków partnerskich?
Ale po co nam ten projekt? Po co nam ta ustawa? Rozumiem koncept, ale nie można zrobić tego wszystkiego po prostu bez specjalnych związków partnerskich?
Voloslav von der Hov
- Mieczysław Hałw
- Reputacja: 2
To nie jest nic specjalnego. To nie jest małżeństwo, ani nic do tego podobnego. Związki partnerskie mają na celu umożliwić po prostu formalizację relacji pomiędzy dwiema osobami tej samej płci, które postanawiają wspólnie dzielić życie. To bardziej kwestia praktyczna niż romantyczna. Chodzi tutaj nie o typowe cechy małżeństwa, a o możliwość do praw np. dziedziczenia, dostępu do informacji medycznej, czy podejmowania decyzji w sytuacjach kryzysowych.Voloslav v.d. Hov pisze: ↑16 lip 2025, 14:47 Dobra, też jestem tolerancyjny jak mogę, ale...![]()
Mieczysław Hałw
Hawilandczyk z krwi i kości.
- Voloslav v.d. Hov
Hmm....Mieczysław Hałw pisze: ↑17 lip 2025, 14:54To nie jest nic specjalnego. To nie jest małżeństwo, ani nic do tego podobnego. Związki partnerskie mają na celu umożliwić po prostu formalizację relacji pomiędzy dwiema osobami tej samej płci, które postanawiają wspólnie dzielić życie. To bardziej kwestia praktyczna niż romantyczna. Chodzi tutaj nie o typowe cechy małżeństwa, a o możliwość do praw np. dziedziczenia, dostępu do informacji medycznej, czy podejmowania decyzji w sytuacjach kryzysowych.Voloslav v.d. Hov pisze: ↑16 lip 2025, 14:47 Dobra, też jestem tolerancyjny jak mogę, ale...![]()
Związek partnerski to dobrowolnie zawarta, trwała relacja dwóch osób tej samej płci, mająca na celu wspólne życie i wzajemne wsparcie.
Małżeństwo jest dobrowolnym związkiem dwóch osób, zawartym zgodnie z przepisami niniejszej ustawy, mającym na celu stworzenie trwałej wspólnoty życia.
Oczywiście, rozumiem różnicę, ale i tak jest to bardzo podobne do małżeństwa. A nie powinno, bo powinno to funkcjonować tylko jako takowa formalizacja, a nie jako porównanie/odpowiednik małżeństwa. W każdym razie każdy z posłów niech zagłosuje z własnym sumieniem. Nie mam więcej pytań.
Voloslav von der Hov