Strona 1 z 2

Katalog Kuchni Hawilandzkiej (Reestorag)

: 25 kwie 2024, 16:46
autor: Tadeusz Henrykowski
Katalog Kuchni Hawilandzkiej (skr. KKH, haw. Reestorag) będzie zbiorem dań kuchni hawilandzkiej. Wątek ten tworze w odpowiedzi na pomysł utworzenia takiego katalogu w wątku o kulturze Hawilandzkiej. Zapraszam wszystkich obywateli do udzielenia się!

Re: Katalog Kuchni Hawilandzkiej (Reestorag)

: 14 cze 2024, 12:12
autor: Tadeusz Henrykowski
1/100
Bury

Zupa Bury to tradycyjne danie kuchni hawilandzkiej, która ma specyficzny smak. Zupa ta przygotowywana jest na bazie wywaru warzywnego z dodatkiem soczystego mięsa, pieczarek, ziemniaków oraz aromatycznych przypraw. Jest bogata w białko i witaminy.

Re: Katalog Kuchni Hawilandzkiej (Reestorag)

: 25 sie 2024, 16:49
autor: Tadeusz Henrykowski
Ma ktoś jakieś pomysły? Zachęcam!

Re: Katalog Kuchni Hawilandzkiej (Reestorag)

: 25 sie 2024, 18:34
autor: Octopic
Tadeusz Henrykowski pisze: 25 sie 2024, 16:49 Ma ktoś jakieś pomysły? Zachęcam!
Ja bym wziął jakieś przykłady też z słowiańskiej kuchni, np. jajochlebki

Re: Katalog Kuchni Hawilandzkiej (Reestorag)

: 26 sie 2024, 12:13
autor: Tadeusz Henrykowski
Octopic pisze: 25 sie 2024, 18:34
Tadeusz Henrykowski pisze: 25 sie 2024, 16:49 Ma ktoś jakieś pomysły? Zachęcam!
Ja bym wziął jakieś przykłady też z słowiańskiej kuchni, np. jajochlebki
Dobra, 2/100 jajochlebki, lecimy dalej panowie, może ktoś oprócz mnie i Octopica się odrodzi

Re: Katalog Kuchni Hawilandzkiej (Reestorag)

: 26 sie 2024, 13:03
autor: Voloslav von der Hov
Tadeusz Henrykowski pisze: 26 sie 2024, 12:13
Octopic pisze: 25 sie 2024, 18:34
Tadeusz Henrykowski pisze: 25 sie 2024, 16:49 Ma ktoś jakieś pomysły? Zachęcam!
Ja bym wziął jakieś przykłady też z słowiańskiej kuchni, np. jajochlebki
Dobra, 2/100 jajochlebki, lecimy dalej panowie, może ktoś oprócz mnie i Octopica się odrodzi
Aha, a co ze mną... :(
Kotlet schabowy musi być, proszę, albo jakaś rybka.

Re: Katalog Kuchni Hawilandzkiej (Reestorag)

: 27 sie 2024, 11:10
autor: Tadeusz Henrykowski
Voloslav von der Hov pisze: 26 sie 2024, 13:03
Tadeusz Henrykowski pisze: 26 sie 2024, 12:13
Octopic pisze: 25 sie 2024, 18:34

Ja bym wziął jakieś przykłady też z słowiańskiej kuchni, np. jajochlebki
Dobra, 2/100 jajochlebki, lecimy dalej panowie, może ktoś oprócz mnie i Octopica się odrodzi
Aha, a co ze mną... :(
Kotlet schabowy musi być, proszę, albo jakaś rybka.
Kotlet troche odbiega od naszej kultury, no ale spoko 3/100
a co do rybek, może jakiś pstrąg albo łosoś, albo oba?

Re: Katalog Kuchni Hawilandzkiej (Reestorag)

: 27 sie 2024, 19:36
autor: Octopic
Tadeusz Henrykowski pisze: 27 sie 2024, 11:10
Voloslav von der Hov pisze: 26 sie 2024, 13:03
Tadeusz Henrykowski pisze: 26 sie 2024, 12:13

Dobra, 2/100 jajochlebki, lecimy dalej panowie, może ktoś oprócz mnie i Octopica się odrodzi
Aha, a co ze mną... :(
Kotlet schabowy musi być, proszę, albo jakaś rybka.
Kotlet troche odbiega od naszej kultury, no ale spoko 3/100
a co do rybek, może jakiś pstrąg albo łosoś, albo oba?
Proponuje oba, wzorujemy się na kulturze nordyckiej (szczególnie islandzkiej), więc danie obu tych ryb jest najrozsądniejszym ruchem

Re: Katalog Kuchni Hawilandzkiej (Reestorag)

: 27 sie 2024, 20:19
autor: Tadeusz Henrykowski
Octopic pisze: 27 sie 2024, 19:36
Tadeusz Henrykowski pisze: 27 sie 2024, 11:10
Voloslav von der Hov pisze: 26 sie 2024, 13:03

Aha, a co ze mną... :(
Kotlet schabowy musi być, proszę, albo jakaś rybka.
Kotlet troche odbiega od naszej kultury, no ale spoko 3/100
a co do rybek, może jakiś pstrąg albo łosoś, albo oba?
Proponuje oba, wzorujemy się na kulturze nordyckiej (szczególnie islandzkiej), więc danie obu tych ryb jest najrozsądniejszym ruchem
no to

4/100
Pstrąg

5/100
Łosoś

Re: Katalog Kuchni Hawilandzkiej (Reestorag)

: 28 sie 2024, 12:46
autor: Tadeusz Henrykowski
Panowie, od siebie polecałbym sfermentowanego pstrąga, z kuchni norweskiej, co prawda mamy już pstrąga ale można to uznać jako drugie danie obok pstrąga, a gdy już wszystkie zbierzemy to zrobimy w PDF katalog z przepisami, ewentualnie kolejne danie to np może być bidos, czyli gulasz z renifera, które w Anerukay występują przecież