Voloslav v.d. Hov pisze: ↑24 maja 2025, 15:33
A ja mam parę pytań od siebie.
1. Czy ustawa nie uzależni ludzi od państwowego najmu na lata? Czy lokatorzy będą mogli po czasie wykupić mieszkania od państwa na własność?
2. Skoro w naszym państwie większość zależy od Króla - czy Król będzie mieć prawo weta wobec inwestycji, które zagrażają dziedzictwu kulturowemu lub krajobrazowi Hawilandu?
1. Nie, ustawa nie będzie uzależniać ludzi od najmu. Na razie mieszkania są wynajmowane, bo chodzi o szybki dostęp, o szybkie zapewnienie miejsca do życia. Ale możliwość wykupu w przyszłości nie jest wykluczona, więc tak, po czasie lokatorzy będą mogli wykupić mieszkania od państwa.
2. Tak. Mam nadzieję, że taka odpowiedź wystarcza
"Możliwość wykupu nie jest wykluczona." Ale skoro nie jest wpisana do ustawy, to komu mamy wierzyć - ustawie czy obietnicom? Niestety, debata się zakończyła, w związku z tym głosuje:
Czy jesteś ZA przyjęciem Ustawy o państwowym budownictwie mieszkaniowym Królestwa Hawilandu?
[ ] ZA
[X] PRZECIW
[ ] WSTRZYMUJE SIĘ
Pomimo to zachęcam pana @Octopic do poprawienia ustawy i ponownego jej zgłoszenia, bo z tego może coś wyjść
członek Wolnego Hawilandu, pomocnik królewski i wicekról
3 osoby głosowało, 1 ZA, 1 PRZECIW, 1 się wstrzymała, w związku z czym ustawa nie uzyskała wymaganej większości. Przechodzimy do kolejnego punktu obrad, tj. - Czytanie i debata nad "Ustawą o przekształceniu Agencji Narodowego Bezpieczeństwa w Narodowe Biuro Śledcze" autorstwa mojej osoby
Ustawa o przekształceniu Agencji Narodowego Bezpieczeństwa w Narodowe Biuro Śledcze
Art. 1
"Agencja Narodowego Bezpieczeństwa" zmienia swoją nazwę na "Narodowe Biuro Śledcze", w skrócie NBŚ.
Art. 2
Przenosi się siedzibę centrali NBŚ z Serte do Hökás.
Art. 3
Wraz z wejściem ustawy, o NBŚ i o zmianach z nim związanych decydować może wyłącznie Król Hawilandu lub Pjothig decyzją większości głosów.
Art. 4
NBŚ finansowany jest w 100% z Skarbu Państwa.
Art. 5
Ustawa wchodzi w życie wraz z uchwaleniem przez Pjothig.
Szanowny Pjothigu,
Agencja Narodowego Bezpieczeństwa przeprowadziła wiele ważnych operacji, i dobrze o tym niektórzy z was wiedzą, a nawet nie tylko z was. Niestety, w ostatnim czasie została ona troche zapomniana, potrzebuje ona uregulowania i modernizacji, w związku z czym zmiana nazwy, siedziby jest konieczna. Konieczna jest także zmiana działania - do tej pory zarządzać ANB mógł tylko Pjothig, co musi się zmienić, zarządzać powinien też Król. Wnioskuje o skrócenie czasu debaty, ze względu na to jak ważna jest ta ustawa, i proszę o szybkie przejście do głosowania.
Wszystkie głosy oddano, w związku z czym głosowanie zostaje zakończone. 3 głosy ZA, 0 przeciw, 0 się wstrzymało, w związku z czym ustawa wchodzi w życie.