I Posiedzenie Pjothigu III Kadencji

Awatar użytkownika
Tadeusz Henrykowski
Reputacja: 63

I Posiedzenie Pjothigu III Kadencji

Post autor: Tadeusz Henrykowski »

Szanowni Posłowie,
Szanowni Państwo,

niniejszym w dniu dzisiejszym rozpoczynam I Posiedzenie Pjothigu III Kadencji. Proszę wszystkich posłów o poinformowaniu o swojej obecności.

Porządek obrad:
- Poinformowanie o swojej obecności

- Czytanie i debata nad "Ustawą o publicznej służbie zdrowia" autorstwa Romana Octopica
- Głosowanie nad Ustawą o publicznej służbie zdrowia

- Czytanie i debata nad "Ustawą o państwowym budownictwie mieszkaniowym" autorstwa Romana Octopica
- Głosowanie nad Ustawą o państwowym budownictwie mieszkaniowym

- Czytanie i debata nad "Ustawą o przekształceniu Agencji Narodowego Bezpieczeństwa w Narodowe Biuro Śledcze" autorstwa mojej osoby
- Głosowanie nad Ustawą o przekształceniu Agencji Narodowego Bezpieczeństwa w Narodowe Biuro Śledcze

- Czytanie i debata nad "Ustawą o Hawilandzkim Nadzorze Technologicznym" autorstwa mojej osoby
- Głosowanie nad Ustawą o Hawilandzkim Nadzorze Technologicznym

- Czytanie i debata nad "Ustawą o ochronie praw zwierząt" autorstwa Mieczysława Hałwa
- Głosowanie nad Ustawą o Ustawą o ochronie praw zwierząt

- Czytanie i debata nad "Ustawą o małżeństwie cywilnym" autorstwa Mieczysława Hałwa
- Głosowanie nad Ustawą o małżeństwie cywilnym

- Czytanie i debata nad "Kodeksem Karnym" autorstwa mojej osoby
- Głosowanie nad Kodeksem Karnym

- Koniec posiedzenia

DW: @Octopic @Voloslav v.d. Hov
Ostatnio zmieniony 27 cze 2025, 12:35 przez Tadeusz Henrykowski, łącznie zmieniany 7 razy.
(-) Król Hawilandu, JKM Tadeusz I Wielki
W razie potrzeby kontaktu proszę pisać: tadeuszhenrykowski@gmail.com
Obrazek
Awatar użytkownika
Octopic
Reputacja: 15

Re: I Posiedzenie Pjothigu III Kadencji

Post autor: Octopic »

Obecny
(-) Towarzysz Octopic, dumny Hawilandczyk i Postańczyk
Kanclerz Hawilandu w latach 2024-2025. Prezydent Postanu również od 2024 roku.
Awatar użytkownika
Voloslav v.d. Hov
Reputacja: 26

Post autor: Voloslav v.d. Hov »

Obecny!
członek Wolnego Hawilandu, pomocnik królewski i wicekról
Voloslav von der Hov
Awatar użytkownika
Tadeusz Henrykowski

Przechodzimy do pierwszego punktu obrad, tj. do debaty nad Ustawą o publicznej służbie zdrowia.
USTAWA O PUBLICZNEJ SŁUŻBIE ZDROWIA
z dnia XX.XX.2025
Art. 1
Publiczna służba zdrowia ma obowiązek zapewnić każdemu obywatelowi Królestwa Hawilandu bezpłatny dostęp do podstawowej opieki zdrowotnej i specjalistycznej finansowanej ze środków Skarbu Państwa.

Art. 2
Do celu nadzoru nad publiczną służbą zdrowia powołuje się:
a) Inspektorat Szpitalno-Lekarski Hawilandu - odpowiedzialny za kontrolę jakości, norm i etyki w placówkach medycznych
b) Hawilandzki Fundusz Zdrowia Publicznego - odpowiedzialny za finansowanie świadczeń zdrowotnych
c) Rzecznik Praw Pacjenta - odpowiedzialny za ochronę praw pacjentów

Art. 3
1. Publiczną służbą zdrowia odgórnie zarządza Ministerstwo Zdrowia wraz z innymi lekarskimi instytucjami publicznymi.
2. Świadczenia zdrowotne finansowane są przez Ministerstwo Zdrowia i Hawilandzki Fundusz Zdrowia Publicznego.
3. Usługi świadczą publiczne placówki zdrowotne oraz podmioty prywatne na podstawie umów z Hawilandzkim Funduszem Zdrowia Publicznego.

Art. 4
Opieka zdrowotna jest powszechna i równa dla każdego obywatela Królestwa Hawilandu, niezależnie od innych czynników.

Art. 5
Środki Hawilandzkiego Funduszu Zdrowia Publicznego pochodzą z:
a) składek zdrowotnych
b) budżetu państwa

Art. 6
Każdy obywatel Królestwa Hawilandu ma pełne prawo do:
a) pełnej informacji o swoim stanie zdrowia
b) decydowania o metodach leczenia
c) zgłoszenia skargi do Inspektoratu Szpitalno-Lekarskiego Hawilandu lub Rzecznika Praw Pacjenta w przypadku naruszenia praw pacjenta.

Art. 7
Ministerstwo Zdrowia ma obowiązek informować obywateli o wszystkich zmianach w zakresie finansowania publicznej służby zdrowia.

Art. 8
Ustawa wchodzi w życie wraz z podpisem Króla.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tadeusz Henrykowski

Ogólnie ustawa mi się podoba, ale mam parę zastrzeżeń.

1. Inspektorat Szpitalno-Lekarski i Rzecznik Praw Pacjenta nie może być jednym bytem? To znaczy, że Rzecznik Praw Pacjenta byłby częścią Inspektoratu.
2. Ile % według was budżetu Skarbu Państwa powinno trafiać na fundusz? Potrzebne mi to, żeby dekretem zatwierdzić w przypadku przejścia ustawy. Osobiście proponuje 11% - dużo, ale zdrowie się liczy.
3. Co jeśli nie-obywatel będzie potrzebował pilnej pomocy? Lepiej z funduszu czy żeby płacił, a jak to drugie to jak to niby ustalimy?
Obrazek
Awatar użytkownika
Octopic

Tadeusz Henrykowski pisze: 15 maja 2025, 12:34 Ogólnie ustawa mi się podoba, ale mam parę zastrzeżeń.

1. Inspektorat Szpitalno-Lekarski i Rzecznik Praw Pacjenta nie może być jednym bytem? To znaczy, że Rzecznik Praw Pacjenta byłby częścią Inspektoratu.
2. Ile % według was budżetu Skarbu Państwa powinno trafiać na fundusz? Potrzebne mi to, żeby dekretem zatwierdzić w przypadku przejścia ustawy. Osobiście proponuje 11% - dużo, ale zdrowie się liczy.
3. Co jeśli nie-obywatel będzie potrzebował pilnej pomocy? Lepiej z funduszu czy żeby płacił, a jak to drugie to jak to niby ustalimy?
1. Może, ale lepiej żeby inspektorat zajął się sprawami ogólnymi, a Rzecznik był od niego niezależny.
2. Zgadzam się.
3. Zwykła choroba etc. - nic, pilna pomoc musi być refundowana, bo zależy nam na życiu człowieka
Awatar użytkownika
Tadeusz Henrykowski

Octopic pisze: 15 maja 2025, 12:51
Tadeusz Henrykowski pisze: 15 maja 2025, 12:34 Ogólnie ustawa mi się podoba, ale mam parę zastrzeżeń.

1. Może, ale lepiej żeby inspektorat zajął się sprawami ogólnymi, a Rzecznik był od niego niezależny.
2. Zgadzam się.
3. Zwykła choroba etc. - nic, pilna pomoc musi być refundowana, bo zależy nam na życiu człowieka
Okej, 2 i 3 punkt załatwiony. Dlaczego lepiej jednak, żeby inspektorat zajmował się ogółem, a Rzecznik niezależny? W sensie rozumiem idee że Rzecznik nie może być sterowany przez inspektorat, ale skoro inspektorat zajmuje się ogółem, to dlaczego Rzecznik nie wchodzi w skład inspektoratu, pod warunkiem że jest niezależny?
Obrazek
Awatar użytkownika
Octopic

Tadeusz Henrykowski pisze: 15 maja 2025, 13:30

2. Zgadzam się.
Okej, 2 i 3 punkt załatwiony. Dlaczego lepiej jednak, żeby inspektorat zajmował się ogółem, a Rzecznik niezależny? W sensie rozumiem idee że Rzecznik nie może być sterowany przez inspektorat, ale skoro inspektorat zajmuje się ogółem, to dlaczego Rzecznik nie wchodzi w skład inspektoratu, pod warunkiem że jest niezależny?
Rzecznik Praw Pacjenta nie może być częścią inspektoratu, bo jego rolą ma być chronienie pacjenta przed ewentualnymi zaniedbaniami całego systemu zdrowia, w tym czasami samego inspektoratu. Musi być niezależny, by móc bez konfliktu interesów interweniować tam, gdzie inne instytucje zawiodły (czyli np. jeśli inspektorat zbada źle sprawę, to można się odwołać do Rzecznika Praw Pacjenta)
Awatar użytkownika
Tadeusz Henrykowski

Octopic pisze: 15 maja 2025, 16:14
Tadeusz Henrykowski pisze: 15 maja 2025, 13:30

2. Zgadzam się.
Rzecznik Praw Pacjenta nie może być częścią inspektoratu, bo jego rolą ma być chronienie pacjenta przed ewentualnymi zaniedbaniami całego systemu zdrowia, w tym czasami samego inspektoratu. Musi być niezależny, by móc bez konfliktu interesów interweniować tam, gdzie inne instytucje zawiodły (czyli np. jeśli inspektorat zbada źle sprawę, to można się odwołać do Rzecznika Praw Pacjenta)
Dobra, rozumiem, nie mam więcej pytań.
Obrazek
Awatar użytkownika
Voloslav v.d. Hov
Reputacja: 26

Post autor: Voloslav v.d. Hov »

"Ministerstwo Zdrowia ma obowiązek informować obywateli o wszystkich zmianach w zakresie finansowania publicznej służby zdrowia." chodzi o zmiany w przeznaczaniu iluś procent budżetu Skarbu Państwa?
członek Wolnego Hawilandu, pomocnik królewski i wicekról
Voloslav von der Hov
Zablokowany

Wróć do „III Kadencja”